Dikongsikan resepi dr Amalina.
Laksa Lemak Pahang
hari ini teringin sangat nak makan Laksa Lemak Pahang...saya kongsikan resepi kat sini untuk 2 orang makan.
1. Bahan Laksa:
2 keping Laksa
5 ekor Ikan selayang (saiz sederhana) - rebus
2 ekor Ikan masin selar kuning - buang tulang
1 bj Bawang besar
1/4 inc Halia
1 kotak Santan
1 sdk Lada hitam
1 kpg Asam keping
sedikit Garam
2. Ulam
Kacang panjang
Daun Kesum
Taugeh
Timun
3. Sambal
sambal ikan bilis
tumbuk cili padi dengan garam
kisar cili kering yang direbus
Cara Penyediaan:
1. rendam laksa hingga lembut dan rebus laksa dengan air panas
2. kisar isi ikan yang direbus bersama ikan masin, bwg besar dan halia
3. kisar tulang ikan bersama air rebusan. tapis dan ambil air sahaja
4. masukkan bahan kisar dalam periuk dan masak sehingga mendidih
5. masukkan santan, lada hitam, garam dan asam keping
6. tambah air jika kuah terlalu pekat
7. siap untuk hidangan
No comments:
Post a Comment