Thursday, April 23, 2015

Asam Pedas Melaka-Azie Kitchen

Nah dah cuba resepi ni. Cuma ganti guna 3 keping ikan tenggiri. Alhamdulilah, sedap.
Selamat mencuba..

Asam Pedas Melaka
Oleh: Azie Kitchen

Bahan-bahan:
3 keping ikan bawal emas

Bahan kisar:-
3 biji bawang merah
10biji cili kering
1/2 in halia
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1/4 sudu teh lada hitam
1/2 in kunyit hidup
2 ulas bawang putih
Belacan

Bahan tumis:-
1/2 bawang besar-hiris
1/4 sudu teh biji sawi
1/4 sudu teh halba
2 tangkai daun kari

1 serai-diketuk
1/2 bunga kantan atau daun kesum
Air asam jawa 
1 biji tomato- belah 2
5 biji kacang bendi
Garam dan gula jika suka
Serbuk perasa Secukup Rasa

Cara-cara
Panaskan minyak. Tumis bahan tumis sebelum dimasukkan bahan kisar. Tumis lama lama sehingga pecah minyak.

Masukkan air asam jawa dan air secukupnya. Biarkan betul betul mendidih, baru dimasukkan ikan dan bahan bahan lain. Masukkan garam dan gula.

Perlahankan api dan biarkan masak dan pecah minyak. Bolehlah angkat dan dihidangkan panas panas.

No comments:

Post a Comment