Thursday, April 9, 2015

Sambal Belimbing Hitam

Terima kasih atas perkongsian resepi ini oleh Shahrom daripada kakaknya Norazam Ghazali.

Bahan:

1 kg ikan bilis (tumbuk/blend jangan sampai hancur)

1 kg bawang besar(belah 2 dn mayang membujur : buang bhg bawah yang keras)

Cili api (ikut citarasa : kalau suka pedas lebihkan) tumbuk/blend

Belimbing rebus (ikut citarasa : kalau suka masam lebihkan) tumbuk/blend

Minyak masak, garam, serbuk perasa @ gula.

Cara:

1. Panaskan minyak.
2. Goreng bawang besar hingga layu.
3. Masukkan cili api, belimbing & ikan bilis.
4. Masak dengan api perlahan. Kacau sentiasa supaya tidak hangit.
5. Seimbangkan rasa.
6. Goreng hingga warna sambal bertukar warna perang gelap.
7. Bila minyak dah berbuih, bolehlah tutup api.
8. Kalau tak suka terlalu berminyak, toskan didalam tapis besi.

Selamat mencuba 😎

No comments:

Post a Comment